• Vielä on kaikki hyvin
 •  

  Ihminen ajattelee eniten perhettään, ruokaa ja tulevaisuutta, uutisoi Helsingin Sanomat tutkimuksensa tulosta. Ei ihme. Jokainen meistä tarvitsee ruokaa elääkseen. Niin rikkaat kuin köyhätkin. Niin Suomessa kuin maailmalla.

   

  Toimittaja Stina Haaso teki havainnon MTK:n kampanjan aikana: Tuottajatapahtuma paljasti köyhyyden kasvot. Hän kiinnitti huomiota ruokaa jonottaviin äiteihin, joiden olemuksesta henki, että halpaa ruokaa oikeasti tarvitaan. Heille käytettävässä olevista rahoista ruokaan kuluu varmasti suurempi osuus kuin se keskimääräinen 13%.  Polarisaatio näkyy jo Suomessakin. Ei ihme, että ruoan hinta puhuttaa myös eduskunnassa.

   

  Laskutoimituksia perheen kuukauden ruokabudjetin suhteuttamiseen:

  • 10000€:stä 13% on 1300€, 5000€:sta se on 650€ ja 2000€:sta se on 260€.
  • Keskimäärin yksi ihminen syö noin 200€:lla kuukaudessa.
  • Marttojen oppien mukaan elävät pienet perheet syövät hyvin 300€:lla kuussa.

  Keski- tai suurituloisella 13% ruokaan on pieni summa. Rahaa jää yllin kyllin vielä kaikkeen turhaan. Ruoka - paitsi energian,  myös nautinnon ja harrastuksen lähde -  saisi maksaa hyvätuloisille vielä paljon enemmän, eikä yksikään meistä tavallisista palkansaajista jäisi nälkäiseksi.

   

  Huonon sadon seurauksena syntynyt ruokakriisi lisäsi taas tänä vuonna kurjuutta ja nälänhätää monessa kehittymättömässä maassa. Meillä Euroopassa on kaikki vielä (keskimäärin)  hyvin.  Kaikille ruoka ei ole nytkään itsestäänselvyys. Tulevaisuus muuttaa meitä kaikkia.

   

  Hesarin 18.11.yleisöosasolla ja Itä-Savon sivuilla olleen MTK:n Vesa Kallion mainion kirjoituksen päätössanat olivat osuvat: "Eurokriisi on pikkujuttu maailmanlaajuisen ruokakriisin rinnalla."

   

[ neodesign ]